Home staging – klíč k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji nemovitosti

Home staging – klíč k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji nemovitosti

Home staging je efektivní způsob, jak zvýšit atraktivitu a hodnotu nemovitosti na trhu. Tento koncept, který k nám přišel ze Spojených států, se rychle stal oblíbeným mezi makléři i majiteli nemovitostí. Cílem je připravit prostor tak, aby oslovil co nejvíce zájemců a přinesl co nejvyšší prodejní cenu. Jak funguje a proč byste ho měli zvážit?

Původ a účel home stagingu

Home staging vznikl v 70. letech v USA jako odpověď na potřebu zaujmout kupce v rostoucím realitním trhu. Za jeho vznikem stojí Barb Schwarz, bývalá interiérová designérka, která si uvědomila, že správně upravený interiér může významně ovlivnit dojem potenciálního kupce. Myšlenka byla jednoduchá: vytvořit prostor, ve kterém si zájemci budou moci snadno představit svůj budoucí domov. Tento přístup se ukázal jako velmi úspěšný, a tak se home staging postupně rozšířil do celého světa, včetně Česka.

Home staging má za úkol vytvořit co nejpřívětivější a nejatraktivnější prezentaci nemovitosti, která upoutá pozornost širokého spektra kupců. Účelem je tedy vytvořit vizuálně přitažlivý prostor, který kupcům usnadní rozhodování, což obvykle vede k rychlejšímu prodeji a vyšší prodejní ceně.

Jak funguje home staging a kdo z něj může těžit

Home staging je proces, který začíná detailním zhodnocením stavu nemovitosti. Home stager, tedy odborník na přípravu nemovitostí k prodeji, posoudí, jaké úpravy by mohly zvýšit její atraktivitu. Tyto úpravy mohou být různého rozsahu – od jednoduchého přeuspořádání nábytku a dekorací až po doporučení větších změn, jako je výmalba stěn či drobné opravy. Cílem těchto zásahů je zvýraznit přednosti a minimalizovat nedostatky, aby se kupci cítili v daném prostoru co nejlépe a byli ochotni nabídnout vyšší cenu.

Pokud tedy prodáváte nemovitost a chcete zvýšit šance na její úspěšný prodej, využijte služby home stagera a prezentujte díky tomu svou nemovitost v tom nejlepším světle. Home staging dokáže změnit první dojem, který je při prodeji klíčový – a to jak při osobní prohlídce, tak i na fotografiích v online inzerátech, kde často rozhodují první vteřiny.

Jak na vlastní home staging: Praktické tipy pro přípravu nemovitosti k prodeji

Pokud z nějakého důvodu nechcete využít služeb profesionálního home stagera, existuje několik jednoduchých kroků, které můžete podniknout, abyste svou nemovitost připravili na prodej co nejlépe. I drobné úpravy mohou výrazně zvýšit její atraktivitu.

  1. Odstraňte osobní věci a přebytečný nábytek: Prvním krokem je minimalizace osobních předmětů, jako jsou rodinné fotografie, sbírky nebo suvenýry. Kupující si chtějí představit, jak by v prostoru žili oni sami, a proto je důležité vytvořit neutrální a univerzální prostředí. Zároveň byste měli odstranit přebytečný nábytek, aby místnosti působily prostorněji a vzdušněji.
  2. Věnujte pozornost úklidu a opravám: Čistota je klíčová. Důkladně ukliďte celý prostor, včetně oken, podlah a skrytých koutů. Zaměřte se také na menší opravy, jako jsou kapající kohoutky, uvolněné úchytky nebo popraskané zdi. Tyto drobnosti mohou výrazně ovlivnit celkový dojem z nemovitosti.
  3. Nezapomeňte na správné osvětlení: Osvětlení hraje zásadní roli v tom, jak prostor vypadá. Použijte kombinaci přirozeného světla a vhodného umělého osvětlení, abyste vytvořili příjemnou atmosféru. Pokud je to možné, otevřete závěsy a žaluzie, aby do místností proudilo co nejvíce denního světla.
  4. Zvažte neutrální výmalbu: Pokud mají stěny výrazné barvy, je vhodné je přemalovat na neutrální tóny, jako jsou bílá, šedá nebo béžová. Tyto barvy osloví širší spektrum kupujících a umožní jim lépe si představit, jak by prostor mohli přizpůsobit svým potřebám.
  5. Vytvořte příjemnou atmosféru: Na závěr můžete přidat několik dekorativních prvků, které zvýší přitažlivost prostoru. Svěží květiny, stylové polštáře nebo decentní obrazy mohou místnosti dodat šmrnc a zanechat pozitivní dojem.

Home staging je mocným nástrojem, který může významně zvýšit šance na úspěšný prodej vaší nemovitosti. I když se rozhodnete nevyužít služeb profesionála, tyto jednoduché kroky vám mohou pomoci přiblížit se úspěšnému prodeji bez nutnosti investovat do profesionálního home stagingu. A pokud potřebujete pomoci se samotným prodejem nemovitosti, neváhejte se na mne obrátit prostřednictvím kontaktů na tomto webu.

Roman Kvasnica
Autor: Roman Kvasnica

Ahoj, jmenuji se Roman a jsem sportovní nadšenec, pro kterého je každý volný okamžik příležitostí prozkoumávat kouzlo výzev a přírody.  Na kole, na skůtru, nebo koloběžce, celoročně u ligového pinecu, v zimě na lyžích. U vody na rybách zase hledám klid. Dříve jsem létal na větroních, skákal padákem i paraglaiding o mne zavadil,  to jsem já. Spolu se svou ženou a naším čtyřnohou kamarádkou Eimou často vyrážíme na výlety a z těchto aktivit čerpám energii a inspiraci, které se pak projevují v mé práci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení